Sofiero

Midsommar

Midsommarafton, finns det något mer svenskt att fira? Hur kul det än är så tar fantasin ibland slut inför firandet. Så för att hjälpa er hitta svar på ”Vad tusan ska vi göra i år?” har vi gjort ett program ni kan välja att följa, eller bara ta delar av.

Hur folk kan fira midsommar

Hitta några goa människor som kan bete sig som folk. Bestäm att ses på en gräsmatta någonstans, gärna ganska tidigt på dagen. Ta med ett partytält då det troligtvis kommer att regna. För att underlätta maten för dagen kan alla ta med sig något så att ni får en somrig buffé att mätta magen med. Vi bjuder på lite enkla midsomriga mattips lite längre ner.

Några självklara måsten för dagen är självklart midsommarstång, midsommarkrans, kubb, mat och dryck.

Midsommarstång

Hitta björkris (finns i skogen) och sätt ihop det till ett kors. Det behöver inte vara jättestabilt eftersom det troligtvis ändå kommer regna och dansen blir kortvarig. För ringarna som ska häng på korset använder ni också björkris, om det inte blir som ni vill kan ni fuska och använda vattenslang för att få till ringar.

Om ni gör detta så kommer ni i all fall ha en grön sak som ni kan kalla midsommarstång. Om ni orkar och vill så borde ni sätta i lite blommor i den också, men det gör ni som sagt som ni vill.

När ni ska dansa så tipsar vi om små grodorna, prästens lilla kråka, karusellen/jungfru skär och vi äro musikanter.

Midsommarkrans

Åter igen så är björkris det bästa att bygga på. Obs, glöm inte anpassa den till ditt huvud. När du har fått till en hyffsad form på kransen så kan du plocka fram ståltråd (helst grön) och ett gäng färgglada blommor. Ta bort så att du bara har max en decimeter kvar av stjälken på blomman. Sedan lägger du blommorna en efter en längs kransen och lindar med ståltråd. Din krans kommer bli den finaste!

Kubb

Fixa ett riktigt bra pris till det vinnande laget! Björn Goop visar dig hur du ska göra för att vinna:

 

Mat och dryck

Goa mattips till midsommar. Ja vi föredrar buffévarianten. Kokt färskpotatis, sill i olika varianter, köttbullar, lax, gräddfil, klippt gräslök, gubbröra, ägghalvor med go topping, ditt favoritbröd. Sen är det vaniljglass med färska jordgubbar som ska avrunda måltiden. Dryck, ja där behöver vi inte ens säga vad vi menar.

Hoppas ni får en riktigt svensk midsommar!

(Glöm inte att bete er som folk!)